Unit Nggawa Kemanusiaan menyang Pendhidhikan

Kamanungsan & kagungane

Yen sampeyan manungsa, unit iki penting.

Nalika umume kita setuju manawa kita manungsa kalebu unsur sing padha (oksigen, hidrogen, karbon, lsp), kita kabeh urip kanthi unik. Kita kabeh duwe pengalaman unik. Pengalaman kamanungsan lan kagungane rumit. Ayo sinau bareng. Ayo eling, kita kabeh kalebu.

 

Kita kabeh beda-beda ing pirang-pirang cara, nanging kita uga padha. Iki menehi pitakonan penting.

 

Apa kita kepengin nemokake beda lan kamiripan? Apa kita kepengin dadi luwih waspada babagan kitaselves lan wong-wong sing ana ing sekitar kita? Pangerten liyane? Luwih penasaran? Luwih welas asih? Luwih tentrem? Piye carane

 

Unit iki kasedhiya kanggo kabeh manungsa sing siyap nimbang-nimbang pitakon gedhe lan wis siyap obrolan rumit lelungan kanggo ngrancang kain saka komunitas kita lan nyengkuyung pihak. Perjalanan dadi tentrem.

Kita kabeh kalebu bagean saka spesies manungsa. Masalah kagungane.

Nanging akeh wong sing durung duwe kesempatan kanggo nuwuhake kabisan sing paling dhasar. Dadi penasaran. Kanggo empati. Kanggo mikir kanthi kritis. Kanggo kolaborasi. Dadi welas asih. Kanggo rumangsa duwe lan nyengkuyung dadi kagungane.

 

Akeh wong sing tuwuh tanpa dhukungan kanggo nindakake kabisan kasebut ing saben dinten.

Iki nyebabake macem-macem tantangan:

Ngadili wong sadurunge ngerti critane. Nggandhengake pira dhuwit sing bathi karo wong liya. Saingan karo sumber kanggo sumber sing bisa dituduhake. Nggawe pilihan amarga kabeh wong nindakake. Ora sopan karo manungsa liya. Dhaptar terus.

 

Nanging pangarep-arep ora ilang, manungsa. Malah ora cedhak.

Ing pungkasan unit iki:

Kita bakal nemokake nilai kemampuan manungsa sing beda - empati, mikir kritis, kolaborasi, welas asih - lan kita bakal bisa ndeleng conto sing nuduhake manawa bisa urip miturut nilai-nilai kasebut sajrone urip saben dinane. Kanggo nyengkuyung kekuwatan lan ndeleng kamanungsan sing endah.

 

Muga-muga, kita bakal luwih wani nyengkuyung lan ngetrapake nilai-nilai kasebut sajrone nindakakeselves, liyane, lan jagad kita. Muga-muga, kita bakal mbukak ati lan pikiran kanthi luwih sithik. Storm jantung, ora mung brainstorm.

 

Muga-muga, kita bakal mikir apa tegese manungsa. Apa tegese nyengkuyung duwe. Apa tegese urip karo ubuntu. Apa tegese ngeculake kain kanggo komunitas kita. Apa tegese dadi WE.

Ngatasi Kesenjangan Empati:

Coba iki wulangan gratis (utawa siji iki!) karo kelas, kulawarga, utawa klompok manungsa sing kepengin dadi bagean saka diskusi babagan kemanusiaan, kepemilikan, lan empati.

 

Lan elinga:

Iki minangka unit gratis sing kebak campuran konten sing dijadwalake. Konten sing dikurasi iki, kaya Journeys Sinau sing Better World Ed nggawe, ora dimaksudake kanggo ngandhani apa sing kudu dipikirake.

 

Luwih saka iku dimaksudake supaya kita bisa mikir kanthi jero lan kritis. Kanggo gumun. Dadi penasaran. Kanggo miwiti ngobrol kanthi luwih rumit. Kanggo heartstorm karo kitaselves lan liya-liyane. Kanggo nyengkuyung kepemilikan jero.

Apa tegese dadi manungsa?

Oke, ngenteni. Dadi, apa sejatine kita?

Meh 99% jisim awak manungsa kalebu enem unsur: oksigen, karbon, hidrogen, nitrogen, kalsium, lan fosfor. Mung udakara 0.85% kalebu limang unsur liyane: kalium, belerang, natrium, klorin, lan magnesium. Kabeh prelu urip.

Crita kamanungsan diwiwiti, uga ... ing wiwitan. 13.7 milyar taun kepungkur.

Crita kepiye wiwit diwiwiti kamanungsan yaiku crita sing saya suweself. Diwiwiti karo nggawe wektu, materi, energi, lan kekuwatan sing ngatur wektu kasebut.
 
Tari kimia, fisika, lan biologi 13.7 Miliar taun antarane partikel dhasar lan pasukan dhasar sing pungkasane nyebabake kita kabeh.
 
 
PIKIR, NULIS, Dhiskusi:
Yen kita kabeh mung atom, kenapa kabeh dadi beda karo liyane?

Apa katon beda mbenerake anggone nindakake cara liyane? Apa rasane duweke sampeyan?

 

Kepiye cara mikir babagan omah (Bumi)?

Kita urip ing watu mabur sing cilik banget (nanging larang regane) kanthi banyu. Kita kudu tanggung jawab apa, kanggo kitaselves, lan siji liyane?

Apa sing ora ngerti?

Apa sawetara pitakon sing sampeyan rumangsa ora ana wangsulan? Apa sawetara pitakon sing bisa uga ora ana wangsulan manungsa?

Sawetara Pitakon Refleksi Gedhe

Mikir, Nulis, Jantung, Ngrembug:

1. Kepiye manungsa lan kabeh sing ana ing sekitar kita?

 

2. Kapan kita wiwit ngatur dadi masarakat? Kepiye cara sinau kolektif nyebabake nggawe jagad sing saiki katon? Endi sing cocog karo crita iki?

3. Ana ora mesthi djalmo manungso bakal ana ing salawas-lawase, lan kita wis suwe ora suwene ing kene. Apa sing bisa ditindakake kabeh kanggo mbantu urip manungsa terus, urip, lan tetep?

 

4. Kepiye cara video lan pitakon ing ndhuwur nggawe pikiran lan atimu kanthi cara anyar? Kanggo nyengkuyung mikir babagan kamanungsan lan duwe cara anyar?

Pangerten Kitaselves lan Liyane

Kepiye supaya luwih ngerti siji liyane?

Apa tegese empati? Kanggo golek pangerten? Kanggo ngrungokake kanthi jero lan welas asih? Kanggo golek usaha? Kanggo nyengkuyung duweke?

 

Coba rencana pelajaran sing disertai karo kulawarga, kanca, kelas (yen sampeyan pendidik), utawa uga karo sampeyanself! Ayo dadi jembatan kesenjangan empati. Ayo dadi duweke.

Apa pengaruhé nalika kita ora nganggep wong liya kaya manungsa sejatine?

Kepiye pengaruh jurang empati tumrap kita? Kepiye pengaruh marang wong liya? Apa sampeyan wis ngrasakake pra-pengadilan babagan sapa sejatine sampeyan utawa cara urip sampeyan? Coba bayangake manawa sampeyan wis menehi kritik marang wong tanpa ngerti babagan critane. Kepiye kita bisa kerja bareng supaya ora ngetrapake pengadilan kasebut lan nganggep saben liyane padha karo manungsa? Kepiye kita bisa eling yen duweke?

Njelajah Sejarah Kita: Napa sawetara tantangan sing diadhepi manungsa saiki?

Kita asring kepingin weruh saka endi kabeh tantangan sing diadhepi. Penting, supaya kita njelajah babagan pemikiran iki kanthi cara sing migunani. Sinau kasus sing pertama: rasisme sistemik ing Amerika Serikat.

Kepiye rasane ngalami ketidakadilan?

Apa pengalamane kanggo kita sing dianggep ora sopan? Ayo nyoba nyoba pengalaman liyane.

Kepiye cara supaya kita terus nantang tantangan kasebut? Apa risikone ditindakake?

Yen kita ora ngadhepi bias kita - yen kita ora ngutamakake rasa penasaran tinimbang pertimbangan - kita duwe risiko nglarani wong liya, langsung lan ora langsung. Kita duwe risiko tetep meneng nalika sing paling penting yaiku ngomong. Kita duwe risiko ndeleng wong lan budaya liya minangka narasi tunggal, tinimbang ndeleng kerumitan sing apik sing nggawe manungsa.

 

Refleksi: Apa pengaruh sing golek pangerten sing luwih jero babagan kitaselves lan liyane? Kepiye hubungane karo kepemilikan lan kamanungsan kita?

Zoom: Sistem Penjara Amerika Serikat

Sadurunge, sajrone, lan sawise nonton, pikirake babagan macem-macem kamanungsan lan pitakon kagungane:

 

Napa lan kepiye sistem penjara AS dirancang? Kepiye cara macem-macem topik sing fokus ing kabeh video ing bagean iki nyambung? Apa sing wis disinaoni saka sumber sing durung dingerteni sadurunge?

Pangerten Kitaselves lan Liyane

yaiku Perjalanan Kemanusiaan lan Akhir

Kepiye supaya luwih ngerti siji liyane?

Apa tegese empati? Kanggo nggoleki pangerten? Kanggo ngrungokake kanthi jero lan kanthi welas asih? Kanggo nggayuh ekuitas? Kanggo nyengkuyung dadi kagungane lan ndeleng kamanungsan kita bebarengan?

Apa akibate yen kita gagal ndeleng wong liya minangka manungsa? Nalika kita ora weruh kamanungsan kita bebarengan?

Kepiye pengaruh jurang empati tumrap kita? Kepiye pengaruh marang wong liya? Apa sampeyan wis ngrasakake pra-pengadilan babagan sapa sejatine sampeyan utawa cara urip sampeyan? Coba bayangake manawa sampeyan wis ngadili sapa wae tanpa ngerti babagan critane. Kepiye manungsa bisa kerja bareng supaya ora ngetrapake keputusan kasebut lan nganggep saben liyane padha karo manungsa? Kepiye kita bisa sinau supaya bisa bisa ngrampungake?

Studi Kasus Kemanusiaan: Bias Gender, Ketimpangan, lan Diskriminasi

Ayo sinau bareng lan njelajah macem-macem perspektif babagan bias lan ketimpangan gender.

 

Nggambarake: ing cara apa sampeyan rumangsa bakal luwih ngerti bias jender sing ana ing urip sampeyan? Kepiye cara kanggo nyengkuyung kepemilikan nalika ngerti bias kita?

Apa cara kita bisa miwiti ngatasi bias lan ketidakadilan jender? Kanggo ndeleng kamanungsan kita bebarengan?

Kepiye cara kanggo njaga bias lan pangadilan adhedhasar jender, lan kepiye carane bisa miwiti ngrampungake bias kasebut supaya bisa ngupayakake kesetaraan gender?

Dhaptar Maca Kamanungsan & Belonging:

Sinau lan Sumber Daya Manungsa | SEL Kurikulum Sinau Emosi Sosial Ekuitas Keadilan Perdamaian Gawan Diversitas

Iki ora cedhak karo dhaptar sing akeh banget. Iku mung dhaptar waosan sing bisa migunani ing pirang-pirang cara, lan muga-muga sampeyan bisa uga duwe pendhidhikan lan migunani. Ing upaya kanggo ndeleng kamanungsan lan dadi kagungane.

 

Kita wis nyambungake saben artikel kanthi langsung ing kene:

0. Duwe Pacelathon Komplek Kanthi Wani

1. Ngalih menyang Liyane (buku gedhe sing mesthi relevan, lan saiki cocog)

2. Neil DeGrasse Tyson nindakake Masterclass sing kuat iki. Dhuwit regane yen dudu anggota. Kita ora entuk bayaran yen mlebu. Nanging, iku kuat banget. Mung dipikir. Mungkin yen sampeyan ndhaptar, sampeyan bisa gawe uwong yakin Masterclass, dheweke kudu mbayar kita amarga ngrujuk sampeyan? 🙂

3. Peace Is Every Step (buku hebat liyane sing mesthi relevan, utamane saiki)

4. Proyek 1619. Ayo goleki kepungkur AS kanthi luwih rinci.

5. Dhaptar Maca Anti Rasis dening Ibram X. Kendi (Ya, dhaptar ing dhaptar)

6. Anatomi Perdamaian (buku liyane sing apik kanggo wektu iki yen perdamaian penting banget)

7. Bank sumber daya Balap & Etnis saka Memulang Toleransi

8. Perspektif penting babagan buku babagan Fragility Putih

9. Bebener Radikal Dr. Martin Luther King, Jr. (Mulang Toleransi)

10. Wacan Penting babagan ROOT Rasisisme (PBS)

11. Urip Ireng (BlackLivesMatter.com)

12. 20 Tumindak Putih lan POC non-Ireng ing Perusahaan (lan liya-liyane) bisa ditampilake saiki kanggo wong Ireng

 

Apa duwe artikel, video, utawa sumber sing pengin ditampilake kanthi fitur? Njupuk metu! Utawa Kirim Pelajaran sampeyan wis ngrancang!

 

Sinau luwih apik bareng (sanajan ana telpon utawa telpon video saiki). Yen sampeyan pengin ngobrol utawa tetep sinau luwih lengkap, sampeyan bakal ngerti papan kanggo nemokake (petunjuk: pojok sisih tengen ngisor layar).

Pin Iku on Pinterest

Share This